top of page

HÄSTFYSIOTERAPI

Behandlingar för hästen i alla dess grenar. Alla är dom eliter som förtjänar det bästa.

Jag behandlar med laser, massage, mobilisering och justering av leder, kinesisk medicin och rehabilitering. 

Massage!

Massage 

Jag använder mig utav klassisk massage, bindvävs, segment och triggerpunkts behandling. Med massage får man igång blodcirkulationen, öppnar upp blockeringar som i sin tur tar bort slaggprodukter som kroppen inte mår bra utav. Musklerna blir mjuka, elastiska och får en förbättrad hållbarhet.

DSC_0633.JPG

"Kan massage vara skadligt?"

- Ja massage kan vara skadligt om det utförs på fel sätt, på fel område. För exempel på en bekräftad skada eller på ett område som är på väg att bli en skada.

"Jag har en massagepistol hemma kan jag använda den på min häst?"

-Ja du kan använda denna på din häst och på dig själv men se till att rådfråga din terapeut innan du använder den då den kan göra skada vid fel användning.

"Min häst gungar med hela kroppen när jag masserar den, är detta positivt eller borde jag oroa mig?"

-Detta låter som en mycket positiv respons, jag säger fortsätt men för säkerhetens skull ta ut en terapeut för undersökning för att utesluta för exempel eksem eller andra avvik.
DSC_0685.JPG

Kinesisk medicin!

Här använder jag mig i form av akupressur och moxa behandling.

Detta är en 5000 år gammal behandlingsform som stammar från Kina. I kinesisk medicin ser man på både de inre och yttre, strävar efter symmetri.

Tillstånden kan både vara fysiska och psykiska så som stress, hudproblem, rinnande näsa, ögonproblematik, muskelproblematik, smärtor, lungproblematik, försämrad hovkvalitet, tarmproblem och mycket mer. 

Avvik kan uppstå av flera orsaker, så som trauma, infektion, klimatförändringar, överbelastning, sjukdom, foder och mycket mer.  

När blockeringar uppstår krävs det stimuli i specifika punkter. Genom att stimulera en akupunkturpunkt som är i obalans sänder man signaler/ besked till kroppens system om att fokusera och reparera.

Symtomer på obalanser i hästens organ!

Nedan följer en rad med symtomer som kan indikera på obalanser i hästens organ som kan behandlas med kinesisk medicin i form av akupressur, laserbehandling eller moxa örten.

Ett fåtal symtomer!

-Hosta- Astma- Luftvägsproblematik- Svag/hög stämma- Trötthet- Diare- Smärtor i kroppen- Tinnitus- Tandproblem- Kolik- Halthet- Oro- Ångest- Trötthet- Avföringsproblematik- Ödem- Ser dåligt- Hör dåligt- Stress- Ledproblem- Feber- Mani- Rastlöshet- Stelhet- Infertilitet- Hård mage- Svettas mycket- Stark urin lukt- Sömnlöshet- Huvudvärk- Ömma hovar- Röda ögon- ect.

Rehabilitering

Rehabilitering

Som rehabiliterings terapeut jobbar jag med både tillbakakomsten efter skada och i förebyggande syfte.  Korrekt träning är alltid viktigt, mer viktig när skada har uppstått. Det finns mycket vi kan göra med en häst som har boxvila, inte får springa ect. Jag fokuserar mycket på stabiliseringsmuskulaturen, att få en välbalanserad, stark och smidig kropp. 

20221102_143351.jpg

Min häst har fått boxvila i 8 veckor, kan jag göra nått under tiden?

- Det beror helt på vad slags skada din häst har. Rådfråga alltid en veterinär och därefter kan du kontakt en terapeut som i sin tur tar en bedömning som också ber om klartecken ifrån veterinär. 

"Min häst är stressad och obalanserad, vad ska jag göra?"

- Detta är ett vanligt problem och det finns mycket du kan göra här, både ifrån marken och i sadeln. Ta kontakt så kommer jag och ger dig specifika övningar som ni kan jobba med tillsammans. 

"Min häst trampar av sig sina skor hela tiden, är detta vanligt?Kan jag göra nått åt detta?"

- Ja detta är tyvärr vanligt och det resulterar ofta till höga utgifter och skadade hovar. Det kan vara kopplat till stress och obalans vilket kan behandlas med rehab och akupunktur.
DSC_0823.JPG
DSC_0823.JPG

Mobilisering och justering av leder!

Kan sammanliknas med "lätt kiropraktik".

Det är mycket fokus på nervsystemet här och det är viktigt att ha med sig denna information när man får sin häst behandlad med detta. Nervsystemet har fått lära sig att fungera i den dåvarande/ sneda positionen den har gått med, så när en justering blir utfört sänder man också signaler till nervsystemet att justera om, fungera och jobba i neutral position. Detta kan ta tid och här är stretching och specifik träning ett viktigt element. 

"Är detta samma som kiropraktik?"

- Det är en form av kiropraktik som utförs på ett mjukt och behagligt sätt.

"Min häst kan inte fatta höger galopp, kan detta bero på att den är sne?

-Det kan absolut bero på att din häst är sne och kan behandlas med mobilisering och justering av leder om detta är fallet.

"Min häst vill inte böja halsen till vänster, vad kan detta bero på?"

- Det är ofta vi går direkt på symtomen som i detta fall halsen, men det kan bero på skjevhet i bäcken, halskota som är låst eller till och med tandproblem. Här är en undersökning på sin plats för att lokalisera problemet.

Laserterapi

Med laser kan jag behandla tillstånd som ryggproblem, akuta skador, bölder, stukningar, smärtor, sårskador, hälta, stelhet och mer. Laser är ett ljus som förmedlar energi, har en kraftig antiinflammatorisk och smärtlindrande effekt. En läkning påskyndas då ljuset städar upp i cellen och energi ges till cellerna, man kickar igång kroppens läknings system. Smärtan minskas genom att venerna vidgas och minskar på eventuella tryck, cirkulationen ökar, spänningar i cellembranet återställs och ger cellerna förmågan att transportera in och ut näring, syre och transporterar bort slaggprodukter.

Lasern som jag använder mig utan har en våglängd på 650nm + 808nm och en driftspänning på 110-240 V. 

Jag behandlar både muskler, senor, ligament, akupunkturpunkter och triggerpunkter. 

DSC_0695.JPG

"Vad gör en laser?"

Laser är ett ljus som förmedlar energi;- det har en kraftfull anti-inflammatorisk och smärtlindrande effekt samtidigt som läkningen påskyndas när ljus renar ut cellen,- energin som ges till cellen sätter igång kroppens läkningssystem. Smärtan minskar genom att vidga venerna och minska eventuellt tryck, öka cirkulationen, återställa spänningar i cellmembranet och ge cellerna möjlighet att transportera näringsämnen in och ut, syresätta och transportera bort slaggprodukter.

"Kan jag köpa en egen laser och behandla själv?"

- Jag ser fler och fler köpa sin egna laser och börjar behandla utan att veta hur och vart man kan använda den så detta är inget jag råder dig till att göra då den kan göra skada vid fel användning.

"När behandlar man med laser?"

- Med laser behandlar jag skadade muskler, senor och ligament samt obalanser i organen och aktiva triggerpunker samt öppna sår.
bottom of page